Ohjauskeskusasentaja Petri Somppi: ”Halua tehdä työni siten, että voin koska tahansa sanoa, että minä olen tämän tehnyt”

Ohjauskeskusasentaja Petri Somppi: ”Halua tehdä työni siten, että voin koska tahansa sanoa, että minä olen tämän tehnyt”
Ohjauskeskusasentajan tehtävien lisäksi Petri Somppi toimii työntekijöiden pääluottamusmiehenä.
13.03.2019 | 

Työn monipuolisuus, aito mahdollisuus vaikuttaa tuotteiden laatuun sekä tilaisuudet työskennellä aika ajoin ulkomailla saavat Petri Sompin viihtymään ohjauskeskusasentajan tehtävissä.

Sompin ensimmäisestä oven avauksesta Escarmatilla on tullut kuluneeksi jo kohta 14 vuotta. Alun perin mies päätyi Escarmatille vuokrayrityksen kautta.

– Aloitin Escarmatilla kesällä 2005. Nyt työskentelen täällä ”kakkoshallissa”, missä valmistetaan suuren kokoluokan ohjauskeskuksia. Valmistamamme tuotteet päätyvät usein esimerkiksi laivoihin tai voimalaitoksiin, Somppi kertoo.

Kokemusta vastaavista työtehtävistä mieheltä löytyi jo entuudestaan, mutta merkittävin oppi on kertynyt nykyisen työnantajan palveluksessa.

– Tärkeintä ohjauskeskusasentajan työssä on huolellisuus ja tarkkuus. Ne ominaisuudet pätevät itse asiassa aina kun ollaan sähkölaitteiden kanssa tekemisissä. Ohjauskeskukset eivät yksinkertaisesti toimi, jos ne on asennettu sinne päin.

”Jos huomaan piirustuksissa jotakin sellaista, mikä olisi ehkä hyvä toteuttaa toisella tavalla, teen muutosehdotuksen.”

Ohjauskeskuksen valmistusprosessi

Ohjauskeskuksia valmistetaan pääsääntöisesti sarjoissa, jotka pitävät sisällään kymmeniä keskuksia.

Kokoaminen aloitetaan piirustuksiin tutustumisella.

– Alussa täytyy aina hieman pohtia, että millainenhan juuri tästä keskuksesta on tulossa. Samalla jos huomaan piirustuksissa jotakin sellaista, mikä olisi ehkä hyvä toteuttaa toisella tavalla, teen muutosehdotuksen.

Asiakkaan kannalta parhaaseen lopputulokseen pääsemistä pohditaan siis vielä asennusvaiheessakin.

– Koen voivani aidosti vaikuttaa asiakkaille lähtevien tuotteiden laatuun. Se on palkitsevaa, sillä halua tehdä työni siten, että voin koska tahansa sanoa, että minä olen tämän tehnyt.

Varsinainen ohjauskeskusasennus sisältää seuraavat työvaiheet:

Mekaaninen osuus: keskusten rungot rivitetään sekä pohja- ja sivuseinälevyt asennetaan.

Kalustaminen: Erilaiset sähkökomponentit asennetaan paikoilleen

Johdotus: Kalustetut komponentit johdotetaan.

Viimeistely & tarkastus: Keskukset testaan ja valmistellaan asiakkaille toimittamista varten.

”Viime vuonna olin mukana neljällä ulkomaan keikalla ja tälle vuodelle on tiedossa jo kolme.”

Työmahdollisuuksia myös ulkomailla

Ohjauskeskusvalmistuksen lisäksi Escarmat tarjoaa asiakkailleen asennuspalvelua. Tämä tarjoaa asentajille myös monesti mahdollisuuden osallistua erilaisiin voimalaitosten asennuksiin sekä laivamoottoreiden konversioprojekteihin ympäri maailman.

– Viime vuonna olin mukana neljällä ulkomaan keikalla ja tälle vuodelle on tiedossa jo kolme. Tarkoituksenani olisi osallistua ainakin Turkissa voimalaitosasennukseen sekä Singaporessa LNG-tankkerin ja Tanskassa matkustaja-aluksen konversioprojekteihin, Somppi luettelee.

Petri Somppi
Mikä on parasta työssäsi? – Se kun oma työn jälki näkyy. Projekti alkaa siitä, että saan kansion käteeni, jossa on kuvat valmistettavasta keskuksesta. Lopulta edessäni seisoo rivi kaappeja, joiden päälle liimataan keltaiset laput merkiksi siitä, että ne viedään kohti ovea ja lähtetään asiakkaalle.

Escarmat on vuodesta 1994 toiminut täyden palvelun automaatiotalo, joka tarjoaa eri teollisuuden toimialoille joustavaa ja luotettavaa sähkö-, automaatio- ja ohjauskeskusten alihankinta-, sopimus- ja projektivalmistusta sekä kaiken kattavia avaimet käteen -ratkaisuja.